Norppamatkat

Lähde kanssani tutustumaan Saimaan erikoisuuteen, saimaannorppaan.

Norppamatka on uniikki, kaunis mahdollisuus kokea järviluonnon lumo ja tutustua häiritsemättä uhanalaisen saimaannorpan elämään.

Kokoonnutaan klo 12 Norppa Art’iin kotitilaltani Savonlinnan Haukiniemen kylälle. Ruokailun ja kahvin jälkeen perehdytän teidät kuvaesityksin norpan elämään. Siirrymme autoilla Savonlinnan M/S Kaesa- alukselle ja lähdemme Pihlajavedelle. Vaihtoehtoisesti M/S Aong-aluksella Haukivedelle Linnansaaren kansallispuistoon.

Risteilemme hiljaa norppien parhailla sukellusvesillä, kiikaroimme niitä lepokiveltään tai seuraamme sukeltelemista, kun ne nousevat pintaa hengittämään. Näkyykö maailmankuulu Pullervo, kaverinsa Siiri, Jerry, Uuno, Kaino vai joku muu kymmenistä tuttavanorpista? Jokaisesta minulla on kiehtovaa kerrottavaa.

Ankkuroimme norppia häiritsemättä suojaisaan lahteen, jalkaudumme upeisiin saariin, saunomme aluksessa ja nautimme kokkien muurikkapannuilla valmistaman illallisen. Kuuntelemme kesäyötä.

Majoittuminen toiveitten mukaisesti aluksessa tai teltoissa rannalla.

Aamupalan jälkeen risteily jatkuu norppia makuukiviltä kiikaroiden, saarien laitamia lipuen, katsellen kalasääksen liitoa, vesilintujen viiletystä ja maisemien ihanuutta. Matka päättyy Olavinlinnan liepeille noin kello 14.

Opastukset

Asiantuntijaoppaana Juha Norppa Taskinen joka avustaa myös aluksen kuljetuksessa ja mukana tarvittaessa toinen opas/kokki.

Opastuskielenä Suomi.

Olen kulkenut kohta neljäkymmentä upeaa vuotta saimaannorppien seurassa. Vuonna 2004 ideoin ensimmäisenä norppien katselumatkan ja hankin luvat. Vuosien aikana mukanani yön yli ovat olleet sadat tyytyväiset henkilöt. Norppien kohtaaminen on ollut asiakkailleni aina suuri elämys! Joskus olemme nähneet 13 eri yksilöä ja useimmin aina muutaman reissulla.

Norppatakuuta en voi sään vaihtelun vuoksi antaa enkä myöskään jahtaa niitä pikaveneillä. ”Jos emme näe norppaa, niin on varmaa, että norppa näkee meidät.”  Noppamatkat on ensimmäinen Järven Tarina-matkailukohde, tämä takaa luonnon kunnioittamisen. Matkoillani saat kehumatta maailman parhaan oppaan sekä vahvimmat norpan sukellusvedet.

Juha Taskisen matkanvetäjän kokemukset Saimaalta, Laatokalta, Vienan Karjalasta, Vienanmereltä ja Baikaljärveltä Siperiasta ovat mittavat. Juhalla on yhteistyöverkosto Norjan valasmatkailuun sekä Alaskaan.

Taskisen laajan elokuva-ja kirjatuotannon myötä hän on päässyt tutustumaan näiden alueiden luonnonpiirteisiin, erikoisuuksiin, ihmisiin ja kulttuuriin.

Hinta

350 euroa

sisältää opastuksen, ruoat, aluskuljetuksen, majoituksen järvellä aluksessa tai halutessasi teltassa.

- Oma kiikari on hyvä olla mukana sekä tuulenpitävää lämmintä vaatetta, hattu, hansikkaat, aurinkolasit, kamera, pyyhe, henk.koht. lääkkeet ja tarvikkeet ja tukevat kengät saarissa liikkumiseen. Yöpyminen M/S Kaesa-aluksessa omassa verholla eristetyssä sängyssä 12 hlön loosissa.

- Ilmoita mahdollisista allergioista. Illallinen kalaa ja kasviksia muurikalla sekä letut.

- Hinta sovitaan ja maksetaan etukäteen. Hinta sisältää ALV:n sekä matkanjärjestäjän tapaturmavakuutuksen. Henkilökohtainen matkavakuutus on kuitenkin hyvä olla.

- Peruutus tehtävä seitsemän päivää ennen matkaa. Sen jälkeen peruutetusta matkasta veloitetaan normaalin käytännön mukaan 50% matkan hinnasta.

 

Osallistujamäärä

Minimiryhmäkoko 6 henkilöä, maksimi 12. Suuremmat ryhmät sopimuksen mukaan. Myös yksittäiset henkilöt erittäin tervetulleita.

SAIMAANNORPPA

Phoca hispida saimensis

Sympaattinen nappisilmä, Saimaan luonnon omatunto, Salattujen vesien hiljainen mittari.

Reflikti, jääkauden perillinen. Sukua Laatokan, Itämeren ja Jäämeren norpille.