Saimaannorppa – Phoca Hispida Saimensis

Saimaannorpan suojelubiologiaa: tutkimuksista toimenpiteisiin

Suomen Riista 62: 71–82 (2016)

Mervi Kunnasranta, Marja Niemi ja Miina Auttila

Lue (.pdf)

Koko

Saimaannorpan kuutti on kevyt syntyessään, 4-5kiloinen ja on puolisen metriä lyhyt rääpäle. Kahden kuukauteen  emän rasvaisella maidolla vartuttuaan  se on jo 15 kiloinen jämäkkä köllikkä.  Yli kuusivuotiaitten ja vanhempien sukukypsien norppien paino on 40-65 kiloa, pituus 100-140cm. Maailman suurin naaras Iso-Ritva painoi keväällä ja laihimmillaan ollessaan 97kg ja Viljo 124kg.

Vuosi

Tammi-helmikuu. Luuraa jään hengitysaukkoja puhallellen ja auki raapien ja uros silmäilee morsiamelleen pesäpaikkaa, vahtii jään alta tummina luotojen kupeilla näkyviä kinoksia. Jos mäihä käy naaras hyväksyy houkuttimen ja karskuttaa eturäpylöillä helmikuussa kulkuaukon jään läpi ja siitä lämpimän onkalon kinoksen sisään.

Synnytyksen on huomattu tapahtuvan helmikuun 14 ja maaliskuun 13 päivän välillä. Armastelu tapahtuu jään alla pari viikkoa synnytyksen jälkeen.  Silloin huokailuavannoilta ja railoista voi kuulla kiihkeitä puhalluksia, kurlauksia sekä pärmätystä. Samoin voi nähdä avannoilla urosten tappelunujakointia ja takaa-ajoja.

Huhtikuussa auringon valohoidossa käynnistyy karvanvaihtoaika jota kestää yksilöstä riippuen toukokuun loppuun. Talviturkki kutiaa, irtoaa rapsuttelemalla, kastautumalla, kuivattelemalla, hinkkaamalla karheaan jäähän, kiviin tai kallioon. Norppa nukuttelee kesemmällä yössä ja se loppukesästä loikoo kivillä täysin pimeässä illan 24 – aamun 4 välillä. Usein se makaa piilosuojassa kivien välissä, ankkuroituu kynsillään onkaloon ja unisukeltaa, nukkuu tiedottomana veden alla ja nostaa  aika-ajoin kirsaa pintaan automaattihengityksiin. 

Kalojen jahtaus tapahtuu paljolti auringon nousun – ja laskun aikoihin kalojen parveutuessa ne ovat helpoiten suuhun imaistavia. Mieluisin saalis on pieni ahven ja kiiski, mutta syö mitä järven pöytä tarjoaa; erilaista einestä joka vuodenaikaan.

Syksyllä syö ähmälleen, kasvattaa muikuilla, siikasilla talvea varten vararavintoa,  nahan alle 8 cm lämpörasvaa. Marras-joulukuulla näyttää täyteen pumpatulta karvamakkaralta, kun paino on noussut jopa 40%. Talviturkki on upea, kiehkurakuviot hehkuvat tummassa turkissa. Jääkannen ummistaessa järveä norppa tökkii henkireikiä sukellusreviirilleen 150-300m välein rannoille, luotojen vesipoimuihin ja kivien vierille, matalaan lumen nietoskohtiin.

Pesä

Saimaannorppa on arktinen hylje kuten sukulaisensa Jäämerellä, Itämerellä ja Laatokalla ja kaikki kaivavat pesän tuiskujen kasaamaan rannan tai ahtojään luminietoksiin.  Makuupesä on usein vain 1,3 x,1,5m leveä ja 50cm korkea onkalo jossa mahtuu nippanappa kääntymään. Synnytyspesä voi olla laajempi tai monikamarinen pesien sarja. Ihmisten auttamat apukinokset tehdään n. 8m pitkiksi, 3-4 m leveiksi ja metrin korkeiksi. Luonnossa näin valtavia kinoksia harvoin syntyy, mutta norpat himoitsevat, suorastaan jonottavat isoimpien kinosten perään. Jäätä rakastavat hylkeet viihtyvät kinoksissa loppuun asti. Luonnonkinoksen katto romahtaa leudoissa huhtisateissa, mutta pesäpaikka pysyy norpan tukikohtana usein jäiden lähtöön saakka.

Rauhoitus

Saimaannorppa rauhoitettiin viime hetkellä vuonna 1955 Eteläisen Saimaan kalastajien edotuksesta, kun niitä nähtiin enää hyvin harvoin. Silloin saimaalaisia arveltiin olevan jäljellä vain noin sata. Rauhoitusta ennen norpista maksettiin tapporahaa ”sangen viheliäisenä kaloja syövinä petoina.” Ukkini Viktor Kärkkäinen oli norppien metsästäjä. Norppien rasvasta eli traanista keitettiin öljyä jota käytettiin nahkojen voiteina, lääkkeenä ja maalien jatkeena. Nahasta tehtiin rukkasia, lapikkaan varsia  ja hattuja. Lihaa ei Saimaalla juurikaan syöty.

Aistit

Norpallamme on hyvä kuulo myös veden alla ja se pystyy kuulemaan äänen suunnan. Viiksiaistimuksellaan se paikantaa kalat ja imaisee saaliin suuhunsa. Pinnan alla norppa näkee erinomaisesti, veden päällä huonommin, mutta erottaa hyvin liikkeen. Vaikka ikäloput norpat ovat usein lähes sokeita tai täysin sokeita, ne tulevat toimeen, suunnistavat, saalistavat ja hoitavat kuuttiaan. Tämän mahdollistaa viiksinäkö joka on meille maatallaajille käsittämätöntä. Kuulo pinnalla on ihmisen kuuloon verrattava. Reagoi poikkeaviin ääniin, mutta hajuaistimus on pettämätön ja nuuhkii tuulen tuomat ihmisen aromit satojen metrien päästä – ja pakenee.

Ääntely

Hiljainen, äänettömin norppa. Emä rummuttaa vedessä  kuuttiaan vahtiessa parin sekunnin bo-bo-bo-bo-boom-sarjaa ja urokset maaliskuussa kosioreissuillaan sirkkelimäistä, kireää sahaavaa kirinäänsä. Kuutti kutsuu emäänsä ynisemällä maitohuutoaan. Tämän se tekee myös pinnan alla.  Kun kuutilla on nälkä, se ottaa puhelun emälleen ja joskus hyvin vaativalla äänellä. Vesi kantaa pitkälle, emä kuulee ja saapuu pian. Saimaanorpan äänettömyys voi olla osa sen biologista viisautta.   Voi olla, että selviytyäkseen vuosituhannet pedoilta ja ihmisiltä hiljaisimmat jäivät jatkamaan sukuaan.

Lisääntyminen

Saimaannorppatyttö saavuttaa sukukypsyyden kuuden vuoden iässä. (Tästä havainnot haukiveteläisestä Tertusta ja pihlajavetisestä Arka-kuutista jotka molemmat synnyttivät ensimmäisen kuuttinsa kuudentena keväänään). Raskaus kestää 11 kuukautta. Hyvissä olosuhteissa terve naaras voi synnyttää maksimissaan 35 vuoden ikänsä aikana noin 15 -20 kuuttia. Kaksoskuutteja on havaittu 1979 alkaneena tutkimusaikana kolme tapausta. (Kuvasin Arka-ja Parka kaksoskuutit sekä emän 2009)

Sukellus

Sulkee sieraimet ja korvat lihaspoimulla. Avaa suklaasilmien pystyiiriksen ja näkee sinisen valon taajuutta suuriin syvyyksiin. Viiksissä helmimäisiä pampuloita jotka saavat karvan värisemään nopeuden, viiksikulman mukaan riippuen mihin asentoon norppa kymmenien viiksien nipun kääntää. Läpikuultavat siimaviikset ovat tuntotutka, ne lähettävät ja vastaanottavat värinää, veden virtauksia ja ottaa vastaan veden viestejä. Viiksillä näkee kalojen kulkupyörteet, näkymättömät polut joita seurata.

Viiksiaistimus on norpalle välttämätön ja viiksien juurituppeen kasautuu valtava määrä ”johtoja” eli hermosäikeitä. Johtojen toiset päät ovat kiinni aivoissa. Saimaannorpalla on norpista suurimmat aivot sekä silmät.

Norppa sukeltaa monella tavalla: matkasukellus on määrätietoista kulua ja suunnistusta pinnalle juurikaan nousematta. 7-9 minuutin matkasukelluksen aikana norppa liikkuu 600-800 metriä ja käy pinnalla hengittämässä vain 5-15 sekunnin ajan. Norppa viettää aikaansa vedessä niin, että se on 80% pinnan alla. Ruokailusukellukset ovat 4-6min lyhyitä ylös-alas puikkauksia ja silloin norppa nousee pintaan usein 100-200m edellisestä kurkistelupaikastaan. Sukelluksen alkaessa sydämen lyönnit hidastuvat, vaimenevat ja norppa keskittää happivarannon tärkeimmille elimille. Se pystyy suuren verimääränsä (5 litraa) ja veressä olevan happea sitovan myoglobiinin avulla jopa 26 minuutin sukelluksiin, ja varmaan tarvittaessa tästä mitatusta pitempiinkin suorituksiin.

Kanta

Saimaannorppa oli viime vuosiin asti maailman vähälukuisin hylje. Nyt se on toisella sijalla. Tämän surullisen määritelmän  ykkössijan on saanut Kanadan Pohjois-Quebecin Seal Lakses-järvillä elävä kirjohylje, Ungavanhylje.  Arvioitu kanta 2015 on vain noin 100 hyljettä. Oman järvihylkeemme ja ainoan kotoperäisen eläimemme kanta oli ensimmäisen Saima-naaraasta ottamani valokuvan aikaan 1979, noin 120 yksilöä.  Keväisten 2,5kk verkkorajoitusten laajetessa on norppien määrä hitaasti noussut. On ollut hyviä vuosia ja myös miinusvuosia. Vuonna 2003 se oli n.260 yksilöä ja 2017 arvioitiin talvikannan olevan 380 yksilöä.

Tappavien kalaverkkojen poiston ja apukinoksien kautta on mahdollista, että populaatio kasvaa vahvaksi torjumaan alati vaanivat äkkikuolemat ja taudit. Tuhat norppaa olisi hyvä porras. Saimaa pystyisi kalantuotollaan elättämään 4000 norppaa ja silti kalaa jäisi yhtä paljon ihmisten tarpeisiin. Ilmastonmuutos voi muuttaa kaiken sillä arktinen hylkeemme tarvitsee jäätä ja lunta.

Ravinto

Järvinorppamme syö vain kalaa ja mahanäytteiden perusteella eniten ahventa. Pieniä kaloja, vaaksan mittaisia ja kaiken sorttisia. Ottaa mistä helpoiten ja parhaiten saa, ja kalojen kutuaikana on pidot. Norppa ei pysty pienellä suullaan ja pikkuruisilla hampaillaan paloittelemaan isoja kaloja eikä ottamaan kiinni lohia.

Kiiski, kuore, muikku, salakka, särki ovat makupajoja. Norppa syö vuorokaudessa reilun kilon kalaa, eli mahan täyttämiseksi tarvitaan  jatkuvaa sukeltamista ja kymmeniä pikkukaloja. Norppa onkin Saimaan paras hoitokalastaja.

Luonne

Hiljainen erakko, boheemi juntti, auringonpalvoja, salaperäinen yllättäjä, naurava naamainen sukelluksen mestari! Jokainen on yksilö ja erilainen. Toisena päivänä utelias, seuraavana arka. Koko kansan kummilapsi. Pidetään huolta kansalliseläimestämme!

(Suomen kansalliseläimestä äänestettiin 80-luvulla. Karhu valittiin vaikka norppa sai enemmän ääniä kuin karhu. Asiantuntijaraati päätti, ettei saimaannorppaa voitu valita, koska osassa äänestyslipukkeissa luki vain ”norppa” koska näin ollen ei tiedetty äänestettiinkö itämerennorppaa vaiko saimaannorppaa).

Sympaattinen nappisilmä, Saimaan luonnon omatunto. 
Salattujen vesien hiljainen mittari.